Publicerad: 29 augusti 2024
Kan man studera och ha a-kassa samtidigt?
Du kanske funderar på att bättra på dina kunskaper för att öka dina chanser att få ett nytt jobb? Det finns en möjlighet att studera med a-kassa även fast huvudregeln säger nej. Här reder vi ut vad som gäller.
I normala fall har du inte har rätt att studera medan du har a-kassa, eftersom a-kassan inte ska användas som ett alternativ till CSN utan som en inkomstförsäkring under tiden du söker jobb. Men det kan vara möjligt att kombinera studier med a-kassa, till exempel om studierna är på deltid.
Vilka är då förutsättningarna för att kunna studera när man har a-kassa?
-Först och främst får studierna inte hindra dig från att söka och ta heltidsarbete, och ditt tidigare arbete får inte ha upphört på grund av studierna, förklarar Anna-Lena Leksell som är försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.
Vi behöver godkänna studierna
När du har a-kassa och vill studera behöver vi få ett intyg på den kurs du ska läsa och i vilken omfattning du ska studera.
-För att vi ska kunna godkänna deltidsstudier får de inte omfatta mer än 50 procent av heltid. Studierna får inte heller finansieras eller ha finansierats med lån eller bidrag från CSN, säger Anna-Lena Leksell och tillägger:
- Om du har studerat på deltid med studiestöd kan du undantagsvis få fortsätta med samma studier och få ersättning. Det gäller om du kombinerade studierna med arbete under minst 15 veckor innan du blev arbetslös.
Perioden som man kan studera med a-kassa är begränsad till 20 veckor under en ersättningsperiod och a-kassan räknar av hur många veckor som studierna pågått jämte ersättningen. Samma regler gäller hos alla a-kassor.
Kortare studieperiod för yrkesorientering
En annan möjlighet för att kunna få studera med a-kassa är om du deltar i en utbildning eller aktivitet på hel- eller deltid för att få en orientering om olika yrken och utbildningsvägar. Du kan då ha rätt att få ersättning samtidigt i högst 15 ersättningsdagar under en ersättningsperiod.
– Det kan till exempel vara en utbildning hos Trygghetsrådet, och riktar sig till dig som vill utnyttja tiden till att förbättra dina chanser på arbetsmarknaden, säger Anna-Lena Leksell.
Läs på vår webb eller kontakta oss om du har frågor
Här på vår webbplats kan du läsa mer om studier och få svar på de vanligaste frågorna, till exempel om det är möjligt att få ersättning mellan två terminer, eller vad som händer om du hoppar av studierna.