Du är här: Hem / Pågående ersättning / 75 deltidsdagar Lyssna

Ersättning i kombination med deltidsarbete är begränsad till 75 dagar

Om du arbetar som anställd och är arbetslös i samma vecka kan du högst få 75 ersättningsdagar inom en ersättningsperiod.

Det är antalet dagar du får ersättning för under veckan som påverkar de 75 dagarna, inte de dagar då du har arbetat. Exempel hittar du under vanliga frågor.

När du har förbrukat de 75 ersättningsdagarna i samband med deltidsarbete kan du inte längre få ersättning för veckor då du deltidsarbetar. Skulle du däremot vara helt arbetslös en vecka och de 75 ersättningsdagarna är förbrukade kommer ersättning att kunna betalas ut.

Nya regler för ersättning vid deltidsarbete från den 15 maj

Den 15 maj 2017 ändras bestämmelserna om ersättningsrätt jämsides med deltidsarbete. Läs om den nya bestämmelsen.

Gäller alla typer av arbete

Bestämmelsen gäller för alla typer av arbete, oavsett om det finns en fastställd arbetstid eller om arbetstiden varierar. Tid som jämställs med arbete, till exempel semester eller tid med avgångsvederlag, räknas också in liksom heltid som påbörjas eller slutar mitt i en vecka.

Ensamstående med barn under 18 år

Om du är ensamstående och har barn under 18 år som bor hemma hos dig helt eller delvis kan du anvisas till Jobb- och utvecklingsgarantin efter de 75 deltidsdagarna. Kontakta Arbetsförmedlingen för mer information.

 75 deltidsdagar per ersättningsperiod

Deltidsräkneverket löper per ersättningsperiod, och börjar om från noll när du börjar en ny ersättningsperiod.

Kan vara möjligt att säga upp sig från deltidsarbete utan att bli avstängd

Om du inte kan få arbetslöshetsersättning på grund av att dina 75 deltidsdagar tagit slut, kan du säga upp dig från ditt arbete utan att bli avstängd från ersättning, om inkomsten från ditt deltidsarbete kommer att understiga den ersättning som du får från a-kassan.

Det är bra om du kontaktar oss, 0770-77 77 88 om du funderar på att säga upp dig från din anställning, så att du kan få mer information om vad som gäller.

Exempel 1: Om din inkomst från deltidsarbetet är 17 000 kronor per månad och du skulle ha fått 16 720 kronor (760 kronor x  22 dagar) i arbetslöshetsersättning per månad har du inte giltig anledning att säga upp dig eftersom inkomsten från deltidsarbetet är högre än ersättningen från a-kassan.

Hjälpte den här sidan dig?Den här sidan hjälpte mig inte Lämna synpunkt