Du är här: Hem / Vanliga frågor / Försäkringen / Arbetslöshetsersättning / Hur beräknas min arbetslöshetsersättning? Lyssna

Beräkning

Vi gör vår beräkning utifrån det arbetsgivarintyg som du skickar in vid ansökan om arbetslöshetsersättning. Om du under de 12 månaderna före  arbetslösheten har arbetat heltid utan frånvaro delar vi din månadslön med 22 dagar för att få fram en dagsförtjänst, som dagpenningen sedan baseras på. Du kan få ersättning för max fem dagar per vecka. Det vill säga dagpenning gånger fem. Din ersättning kommer därför variera  månad för månad.

Högst 910 kronor per dag

Du kan som högst få 910 kronor per dag före skatt under de första 100 ersättningsdagarna. Om du har tjänat 25 025 kronor eller mer per månad i genomsnitt under det senaste året, får du den högsta dagpenningen, alltså 910 kronor, under de första 100 ersättningsdagarna.

Efter 100 ersättningsdagar är den högsta dagpenningen 760 kronor.

Dagsförtjänst och normalarbetstid

När du söker ersättning hos oss kommer vi att räkna ut en dagsförtjänst och en normalarbetstid. Det är dagsförtjänsten och normalarbetstiden som avgör storleken på din ersättning. Normalarbetstiden är ett genomsnitt av din arbetstid under ramtiden. Ramtiden är i normalfallet de 12 månaderna innan arbetslösheten infaller. Normalarbetstiden påverkar hur många ersättningsdagar per vecka du har rätt till enligt omräkningstabellen. Dagsförtjänsten är ett genomsnitt av de arbetsinkomster du haft under ramtiden.

I månader då du har arbetat minst 50 timmar räknar vi med sjuklön, föräldrapenningförmån, sjukpenning, graviditetspenning, rehabiliteringspenning, ersättning för vård av närstående och smittbärarpenning.

Har du fått till exempel sjukpenning en hel månad är den istället överhoppningsbar. Det innebär att ramtiden förlängs med en månad.

Mer information om detta hittar du under Arbetslös och Arbetslöshetsersättning.

Inkomstförsäkring

Förbundet Unionen har en inkomstförsäkring som är ett komplement till ersättningen från arbetslöshetskassan. Har du frågor om inkomstförsäkringen eller vill komma i kontakt med Unionen Medlemsförsäkring AB så är deras telefonnummer 0771-27 28 00.

Fler vanliga frågor
Hjälpte den här sidan dig?Den här sidan hjälpte mig inte Lämna synpunkt